east-logo

Stories

1209194 548760331864303 71957136 n

Enkele uren voor ook hier in Suriname het jaar 2017 begint, krijg ik nog de ingeving deze blog te delen.
Naar aanleiding van mijn bijdrage getiteld Herstel de verbondenheid aan het boek van Walter Lotens, Engagement met of zonder God, presenteerde Walter me enkele weken geleden het boek De Supersamenwerker van Dirk Van Duppen en Johan Hoebeke.
Al bij het doorlezen van de inhoudstafel begreep ik waarom Walter me dit boek zo graag doorspeelde. "Aarde onder je voeten, koren op jouw molen", zou Walter zeggen.

Op de ALIVE* school beginnen de leerlingen en begeleiders de dag met een gedichtje:

Samen zijn we slim.
Samen zijn we sterk.
Samen kan er veel.
Samen doen we heel goed werk.

In ALIVE school staat "samen" centraal. Dit in tegenstelling tot de gangbare samenleving.
Daar wordt nadruk gelegd op: volledig ontwikkelen van "eigen" potentie, volgen van de "eigen" droom en "eigen" beweging. Het voortdurend zoeken naar "eigen" brengt druk en afscheiding van het geheel met zich mee. Het werkt competitie en egoïsme in de hand in plaats van het bevorderen van samenwerken en delen.

In onze samenleving is het min of meer de norm dat kinderen op zekere leeftijd het huis uit gaan. Of ook dat mindervalide ouderen in een rusthuis ondergebracht worden, en ondanks alle goede zorgen daar wegkwijnen, afgesneden van hun dierbaren. Dat is nog niet zo lang zo, tot 70 tal jaar geleden was het hier gewoon dat drie of meer generaties onder één dak leefden. En langer geleden, in de evolutie van de mens hebben mensen steeds in familiale groepen samengeleefd en elkaar ondersteund.

De belangrijkste reden voor deze evolutie is dat de relatie met onze ouders in het slop zit. Een avondje komen eten kan nog, een familiefeest ook, maar samen één huis delen is voor de meeste jong- en oud- volwassenen en hun ouders niet evident. Laatst had ik een gesprek hierover met mijn schoonouders bij wie ik inwoon. Het heeft enorme voordelen om bij je (schoon-) ouders te wonen, eigenlijk kan ik geen nadelen bedenken die enigszins tegen de voordelen zouden kunnen opwegen (ga maar na).

E.A.S.T., religie en terreur

Vooreerst willen wij vanuit E.A.S.T. Institute onze oprechte en innige deelneming betuigen aan de nabestaanden van de slachtoffers van de recente terreurdaden in Brussel. Wij delen in hun verdriet en wensen hen veel licht en sterkte in deze tijd van diepe beproeving.

De schrikwekkende acties blijven bij iedereen nazinderen. Als E.A.S.T. beoefenaars worden wij beproefd om coherent en authentiek te blijven. Meer dan ooit is er op deze momenten nood aan samenkomen, bundelen en intense golven van gevoelskrachten over onze omgeving te verspreiden. Deze resulteren in een energetische verandering in de omgeving en herstellen onze persoonlijke gezondheid. Flexibiliteit is nu immers de hoogste prioriteit.

Mag ik stellen dat de mensheid in het westen in de ban is van ‘gezonde voeding’? Zou het kunnen dat al dat eten een andere uitwerking heeft bij ieder van ons? En hoe weet je dan dat een bepaald voedingsmiddel voor jou goed werkt?

Als ik eten koop, neem ik dat voedingsmiddel in m’n handen en houdt het voor mijn zonnevlecht, thv mijn maag. Ik lees ik de ingrediëntenlijst en met m’n dieper gewaarzijn stem ik me af op het product. Mijn intentie ligt erin om te achterhalen of het op dit moment goed is om hiermee mijn lichaam te voeden. Als ik honger heb, vraag ik op deze manier of ik een appel, groenten, een glas water, een ei, rijst, ... zal nemen. Als er zich iets ‘lekkers’ aanbiedt, verbind ik me met die lekkere hap en richt m’n intentie naar het al of niet gezonde resultaat voor mijn lichaam en geest.

Beste lezer,
 
Ik had onlangs last van stekende pijn in m’n onderrug. Aanvankelijk was het beangstigend om zo plots geïmmobiliseerd te worden zonder te begrijpen waarom.  Door zeker tijdens die periode de eNRBi-principes te beoefenen had ik niet het gevoel machteloos te zijn voor deze pijn. Integendeel, het werd me duidelijk  hoe de pijn me uitnodigde anders te bewegen. 

Begin oktober nam ik deel aan een eNRBi vierdaagse. Niet voor het eerst, maar deze was wel heel speciaal. Behalve dat we weeral prachtig weer hadden en buiten konden oefenen, waren dit keer mijn ervaringen dieper en sterker. 

Laatst was ik getuige van een conflict tussen vrienden van ons. (De namen heb ik veranderd). Het begon zo. Lena mijn goede vriendin probeerde gelijktijdig met het voeren van een gesprek met mij over een vergadering die ze de volgende dag moest voorzitten, haar huis op orde te krijgen en haar uitbundige kinderen tot rust te dwingen. 

Het belang van verbondenheid

Futloos, moe, geen inspiratie, stress, irritatie, spanningen met de mensen rondom je: het overkomt ons allemaal wel eens. Het omgekeerde kennen we allemaal ook wel: lekker in je vel, vol ideeën, fijne contacten met de mensen om je heen, werklust. Het zijn allemaal indicaties van ons energieniveau.

Voor elke levensfunctie is er een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Die energie wordt omgezet in warmte en beweging. Zowel warmte als beweging zijn kenmerken van leven. Als we voldoende energie hebben voelen we ons prettig, we zijn dan vitaal, creatief en flexibel. Als we over langere periode een tekort hebben aan energie, zijn we op een gegeven moment opgebrand, we komen in een burn-out.

Kopie van Spontane zorg

EAST team Written by April 29, 2017

De E.A.S.T. methode en onze menselijke ontwikkeling 

Een paar weken geleden is onze dochter Sophia bevallen van een prachtige dochter, Isabelle. Als ouderlijk gezin hadden we het voorrecht de hele zwangerschap, de bevalling en de eerste weken van heel nabij mee te maken.  Hoewel ik zelf twee bevallingen achter de rug heb, was dit voor mij een totaal nieuwe ervaring.  Tijdens de bevalling elke minuut intens aanwezig zijn, geheel opgenomen in de beweging van het moment en spontaan doen wat nodig is om de veiligheid van moeder en kind te vrijwaren. Ook de dagen na de bevalling bleef dit voor ons allemaal zo.

Our attitude determines our lives
                        Therefore, EAST is widely applicable

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline