east-logo

Kopie van Dood

Written by  April 29, 2017

Laatst zaten we in de auto en luisterden naar de radio. Tussen twee liedjes door volgden, na elkaar, drie verschillende reclames / aankondigingen die allen met de dood te maken hadden. De eerste aankondiging ging over de noodzaak van het inenten van je baby, de tweede ging over verzekeringen en de derde was een campagne om meer te bewegen. In alle drie werd het publiek voorgehouden dat het volgen van de richtlijnen – in de genoemde gevallen: inenten, bewegen en het afsluiten van een verzekering – dood zou kunnen voorkomen.  

Letterlijk genomen waren deze boodschappen nogal komisch. Anderzijds riep het de vraag bij me op: “Maar waarom maken we ons zelf wijs dat we dood kunnen voorkomen? En waarom zijn we zo bang voor die ultieme transformatie?  Immers, vanaf onze geboorte zijn we verzekerd dat op een bepaald moment onze fysieke vorm moet verdwijnen. Het is juist wat we tussen deze twee momenten doen, wat belangrijk is!  Soms wens ik anderen: “Van ganser harte wens ik je dat je gelukkig en gezond mag sterven.” Het klinkt misschien vreemd, maar zou het niet fijn zijn om tot je laatste dag in goede fysieke conditie te zijn en fijne relaties te hebben met mensen rondom jou?  

Het ligt in ons bereik om dit te realiseren, maar het is niet vanzelfsprekend. Zowel gezondheid als geluk zijn het gevolg van bewuste keuzes en consequent handelen. De dingen die ons overkomen, zoals bijvoorbeeld ziektes, conflicten, ongevallen, kunnen we niet altijd voorkomen, noch vermijden. We kunnen wel kiezen hoe we met deze situaties omgaan. Juist op momenten waarin we geconfronteerd worden met minder prettige omstandigheden bepaalt onze houding/attitude of we in de richting van geluk en gezondheid blijven bewegen of juist daarvan weg. Die keuze maken wordt een heel stuk makkelijker als je:

  1. weet hoe het voelt als je in een optimale toestand bent, energievol en authentiek,
  2. kunt herkennen wanneer je hiervan af wijkt,
  3. technieken hebt om terug te keren naar die optimale toestand.

Deze drie zaken kun je alvast leren in de basis modules van de E.A.S.T. methode. Als je meer wilt weten over leven en sterven is het begeleidingstraject zinvol leven, zinvol sterven een aanrader. 

Natascha

Read 548 times
Rate this item
(0 votes)
Tagged under
EAST team

posted by:

Our attitude determines our lives
                        Therefore, EAST is widely applicable

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline