fbpx

bedrijven en organisaties

Bedrijven en Organisaties

groene lijn

 

Een groeiend aantal medewerkers vertoont stress- en burn-out klachten. Dit heeft gevolgen voor hun gezondheid, maar ook voor bedrijven: hogere (ziekte)kosten, slechtere samenwerking en communicatie op de werkvloer en een verminderde productiviteit.

Maar hoe voorkom je dat stress, burn-outs en slechte samenwerking de prestaties en duurzaamheid van je bedrijf ondermijnen? E.A.S.T. Institute onderzoekt dit sinds 2000 en kwam met een methode die:

 • persoonlijke vitaliteit opbouwt,

 • activerende communicatie stimuleert, en

 • betere samenwerking en productiviteit creëert.

Deze methode werkt op 3 niveaus en is eenvoudig toepasbaar binnen elke organisatie, met direct resultaat. Bovendien sluit het aan op een duurzame of maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering.

Stress en burn-outs: een groeiend probleem

groene lijn

 

22 procent van de beroepsbevolking vertoont burn-out klachten, en dit percentage groeit nog steeds. Deze cijfers laten zien dat we te maken hebben met een groeiende epidemie, zonder uitzicht op verbetering.

Stress en burn-outs hebben ook (financiële) gevolgen voor bedrijven. Er is namelijk vaak al veel gebeurd voordat de de symptomen (h)erkend worden en de ziekte benoembaar of gediagnosticeerd is.

Zo zitten medewerkers niet goed in hun vel, vertonen ze fysieke ongemakken en zijn ze depressief of geïrriteerd. Hun prestaties blijven daardoor ook achter: vergaderingen duren lang en zijn inefficiënt door een gebrek aan betrokkenheid of juist omdat ideeën worden doorgedreven die het geheel niet ten goede komen. Of denk aan verborgen agenda’s en niet-uitgesproken ondermijning, die later wel volgt.

Je team is niet het probleem; een gebrek aan energie is het probleem

No energy = no team

Een slecht lopende samenwerking op 3 niveaus aanpakken

groene lijn

 

Veel bedrijven beseffen dat hun team de bedrijfsdoelen niet haalt. Een oplossing die dan voor de hand ligt is de teamgeest versterken, en hier richten de meeste methoden zich dan ook op.

Daarmee ga je echter voorbij aan de vitaliteit van individuele werknemers, die de basis vormen van een  goed team. Vervolgens gaat het over de manier van communiceren tussen de teamleden. Pas als aan deze twee voorwaarden is voldaan, heeft het zin om de samenwerking te optimaliseren.

Een voorbeeld:

Een team van 7 personen moet een opdracht uitvoeren. Als enige hulpmiddel voor overleg hebben ze allemaal een telefoon. 4 van de 7 batterijen zijn echter leeg, ze hebben geen opladers en 5 van de 7 teamleden hebben geen contact met hun provider. Zelfs als ze zouden roepen, dan zouden ze elkaar nog niet bereiken.

Voordat je dan aan de teamgeest kunt werken, moeten eerste de batterijen weer worden opgeladen en moet iedereen weer in contact komen met de provider.

Dit voorbeeld is eigenlijk heel herkenbaar: als je vol energie zit, ben je vitaal, creatief en flexibel. Een tekort aan energie aan de andere kant kost (veel) geld. Wil je een beeld hebben van hoeveel dit kost?

22% van de beroepsbevolking stevent af op een burn-out, naast de mensen die al voor langere tijd (gemiddeld 180 dagen) thuis zitten. Dit heeft gevolgen voor hun productiviteit, omdat ze onder grote werk- en tijdsdruk staan (FOD Werkgelegenheid en Idewe).

In Nederland geeft 16% van de werknemers via de eerstelijnszorg (vaak de huisarts) aan burn-out klachten te ervaren (Hooftman et al., 2018). Verder is 37% van het ziekteverzuim stressgerelateerd. In werkelijkheid liggen deze cijfers nog hoger, omdat lang niet iedereen de route langs de eerstelijnszorg gebruikt.

In 83% van de grotere bedrijven stijgt het aantal burn-out gevallen en werknemers met stressgerelateerde klachten. Het lijkt dus dat de toenemende werkdruk een maatschappelijk probleem is. Verder blijkt dat bedrijven die hier aandacht voor hebben wel degelijk een verschil maken (Securex, 2015).

Bedrijven betalen €13.149 per jaar voor een werknemer met spanningsklachten als je ook de indirecte kosten van reorganisatie, tijdelijke vervanging, overuren en verminderde productiviteit of kwaliteit meerekent (Securex, 2015).

Veel stress leidt tot  een 35% lagere productie, omdat de werknemer minder scherp is en daardoor meer fouten maakt. Een hoger opgeleide werknemer kost hierdoor €3.500 extra vanwege verloren productiekosten (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Een werknemer met een burn-out kost €70.000 per jaar. Hieronder vallen ook de reïntegratiekosten (Centraal Bureau voor de Statistiek.be).

Bovenstaande cijfers zijn vooral gebaseerd op Belgische bronnen, maar de cijfers in Nederland zijn vergelijkbaar.

Wat maakt E.A.S.T.-methode uniek?

groene lijn

 

Bijna alle huidige methoden voor stressreductie en burn-out preventie staan los van het dagelijks leven. Je moet je van je bezigheden losmaken en je bezighouden met gymmen, yoga, tai chi, wandelen, op vakantie gaan of zelfs een therapeut bezoeken. Kortom, ‘even opladen’. Andere methoden richten zich op het cognitieve, zoals geweldloze communicatie of mindfulness, wat juist méér energie vraagt.

Hierin is de E.A.S.T.-Methode revolutionair: je beïnvloedt zonder omwegen de fysiologische processen die instaan voor energieopname, hierdoor kan op seconden tijd die opname fel verbeteren, ongeacht wat je voor de rest aan het doen bent, met een vrijwel onmiddellijk positieve invloed op je humeur, de mensen rondom je en je prestaties. Daardoor is E.A.S.T. stevig verankerd in het dagelijks leven. 

Het zijn de sensoren van je lichaam die aangeven dat je energie verliest, je oplaadt en ondersteunend bent voor je omgeving! Daar heb je geen therapeut of app voor nodig.

Met E.A.S.T. leer je te luisteren naar je lichaam. En je leert de indrukken te interpreteren en te koppelen aan een groeibevorderende actie.

 • Je vitale energie verhogen kan op elk moment. Je voelt aan dat je constant in een energieveld rondloopt. Je zwemt er letterlijk in. Als je rechtstreeks bij de bron kunt aankoppelen, kan je zelf je energie verhogen. Dat is verrassend makkelijk en snel te leren. Je lichaam beschikt namelijk over alle sensoren en geeft continu signalen. Je hoeft alleen je instrumentenpaneel in de gaten te houden, zodat je voortdurend kunt bijtanken.
 • Je kent vast een situatie waarin je ineens het goede gevoel verliest of gefrustreerd raakt door tegenwerking. Je hebt dan behoefte aan technieken die je communicatie weer in een goede flow brengen. Stel je voor hoe je non-verbaal, dus zonder praten, niet alleen jezelf maar ook je kinderen, je partner en je collega’s vitaal en creatief houdt...

Als je een beeld hebt van jouw optimale toestand en de stappen kent om daar steeds naar terug te keren, dan kies je hier ook makkelijker voor. En zodra je die keuze een paar keer gemaakt hebt, dan is er geen weg meer terug...

 • Je leert de methode door directe ervaringen en ervaart de positieve werking ervan meteen zelf. Zo heb je gelijk ook een referentie om de methode toe te passen in je dagelijks leven.

 • E.A.S.T. is niet cognitief en vraagt dus geen extra energie om het aan te leren. Sterker nog, het aanleren geeft je een enorme boost… Vanaf het begin!

 • Omdat het toepassen van de methode zo eenvoudig is en goed voelt, wordt ze een tweede natuur, bijna als eten en slapen.

Elke verandering vraagt tijd, daarom voorzien we naast de live trainingen ook een opvolg-begeleiding om de methode blijvend te integreren.

Sommige E.A.S.T.-technieken bestaan al zeer lang en komen in verschillende culturen terug. Er is in die tijd steeds meer wetenschappelijke onderbouwing gekomen voor de principes waarop de methode is gebaseerd. Ondersteuning komt onder andere uit de neurowetenschappen, paleontologie, en psychologie.

 • E.A.S.T. wordt sinds 2000 uitvoerig getest over de hele wereld, met bijzonder positieve resultaten. Dit toont het universele karakter van de methode: als mens, levend op deze planeet, zijn er maar een beperkt aantal mogelijke menselijke ervaringen. Zaken als verliefdheid, dankbaarheid, of pijn en boosheid zijn voor alle mensen dezelfde. Dit komt doordat slechts een beperkt aantal verschillende lichamelijke sensoren deze indrukken registreren. 

 • We hebben alleen deze sensoren, jij ook. Het probleem van veel mensen is dat ze de signalen van de sensoren niet meer zien.  Discussies gaan over de inhoud van woorden of details van gebeurtenissen, en meestal niet over de concrete ervaring. Dit is ook het probleem bij westerse methoden als mindfulness of geweldloze communicatie. Uitdagingen die te maken hebben met persoonlijke energie worden dan analytisch benaderd.  En dat is precies het probleem, want dat levert je geen energie op, maar kost juist energie..

 • E.A.S.T. daarentegen geeft je handvatten om terug te keren naar de concrete ervaring hier en nu. Je krijgt een referentiekader waarbinnen ál jouw ervaringen passen. Én je krijgt de tools om zelf in te grijpen in deze ervaring.

De E.A.S.T.-technieken helpen je om alle neuzen naar het centrale doel te krijgen, betrokkenheid en verantwoordelijkheid te vergroten en zingeving te vinden.  Vergelijk het met een laptop.

Aan het eind van het traject maak je met de input van de medewerkers een GRI-document (Global Reporting Initiative). Dit vormt de leidraad voor het duurzaam functioneren van het bedrijf volgens de normen van de 5 P’s (planet, people, prosperity, participation en peace) en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG’s).

E.A.S.T. is een unieke, in Europa ontwikkelde methode die je helpt tijdens je werk productiever en meer ontspannen te zijn. Dat is het verschil.

Wilt u weten wat we in uw specifieke situatie voor u en uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en een gratis strategiesessie.

Word ook lid van onze LinkedIn-groep ‘productiviteit, welzijn en duurzaamheid’ en blijf net als gelijkgezinde professionals op de hoogte van de ontwikkelingen in bedrijfsvoering.

Wil je meer weten, neem contact met ons op voor een gratis strategiesessie

 

 • Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of
 • Bel ons: Noëlla Verschueren +32 497 08 94 08

Kijk ook even naar de Agenda voor de komende activeiten.

 

Search Offcanvas