fbpx

Ruben Eeckhout - Docent

groene lijn

Ruben is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer en heeft ervaring met leven in een ethisch-ecologische gemeenschap.

Voor een wetenschapper staan feiten en technieken steeds vooraan: iets is waar als het aantoonbaar is door herhaling. Maar wat zijn beproefde technieken als ze niet tot een doel leiden?

Op school werden begrippen gebruikt als een goede opbrengst, of een hoge efficiƫntie. Een doel werd voor mij concreter door technieken die me leerden om op een empirische manier te kijken naar ethiek: wat is fysiek het gevolg van het handelen volgens onze ethische norm of van het handelen tegen onze ethische norm?

Als we niet volgens onze ethiek handelen, dan ervaren we spierspanning en stress, met alle gevolgen van dien: pijn, ziekte, wisselende gemoedsrust en we worden vervelend voor anderen en voor onszelf. Bovendien nemen onze prestaties en ons uithoudingsvermogen af.

De impact die deze technieken kunnen hebben op het samenleven en de samenleving, lijkt me enorm. De ijsberg die in het water drijft (ethiek genoemd) komt bloot te liggen wanneer we in staat zijn vanuit ontspanning (lees, van een afstand) naar onze handelingen te kijken. Zo zullen we in staat zijn om onszelf te integreren in onze omgeving. Dit wil zeggen dat we leren samenwerken met mens en natuur. Voor mij werd duidelijk dat vreugde en vrede niet iets is wat ons moet overkomen, maar dat we stappen kunnen zetten in die richting.

Handige technieken leer je helaas nog niet op school, dus zet ik me graag in om zij die willen, dichterbij te brengen.

 

Search Offcanvas